GERT DE RIJK is op 19 augustus 2009 op 64-jarige leeftijd in Utrecht overleden.

Hij was een bevlogen keramist, speels en intuïtief.

Op 16-jarige leeftijd kreeg hij een baantje bij aardewerkfabriek Mobach. Een meesterdraaier ontfermde zich over hem en leerde hem het vak. 's Avonds volgde hij een opleiding tot kunstschilder aan de Vrije Academie Artibus. Al schilderend ontmoette hij de keramist Jan van Ham, die hem vroeg bij hem te komen werken. In 1965 nam Gert het bedrijf in een werfkelder aan de Oudegracht over. Daar werd productie gedraaid voor warenhuizen, maar elke week ging hij iets moois voor zichzelf maken, o.a. beelden met geometrische vormen en gesloten kisten met fruit. Langzaam maar zeker liet hij de massaproductie achter zich en ging hij vrij werken. Gert werd kunstenaar, hij kreeg exposities maar toch bleef hij zich pottenbakker noemen. Op uitnodiging gaf hij cursussen in Zwitserland. In 1987 begon Gert aan samenwerkingsprojecten met Utrechtse kunstenaars uit andere disciplines. In 1991 richtte hij samen met de graficus Gerard van Rooy en de schilders Henk van der Haar en Anco van der Haar het collectief Z4 op. De bedoeling was dat de individuele creativiteit zou worden aangewend om gezamenlijke kunstwerken te maken, waaraan steeds twee of drie of zelfs alle vier een bijdrage moesten leveren. De kunstwerken, die zij samen maakten, haalden vele exposities. De werken zijn van een bijzondere schoonheid.

Gert was een tovenaar op de draaischijf, een gedreven kunstenaar die zich tot op het laatst altijd weer vernieuwde, en verraste met zijn creaties. Zijn werken zijn opgenomen in veel privécollecties en musea. Zijn werk is niet gemakkelijk te plaatsen in verband met het brede spectrum van de autonome en toegepaste kunst waarbinnen hij zich bewoog. Zijn keramiek is de ene keer sculpturaal, dan weer functioneel, monumentaal of figuratief - sober of abstract, soms vrolijk beschilderd. Hij experimenteerde met steeds nieuwe vormen , materialen, stookprocessen. Het verrassende is dat alles wat uit zijn handen kwam onmiddellijk herkenbaar was als zijnde van hem.

In april 2011 is het boek verschenen: Gert de Rijk, keramist. 192 blz. Geïll. Fullcolour. Gebonden met stofomslag. ISBN 978 90 7694 56 prijs 49,90 euro. De monografie verschijnt als deel 22 in de Nobelreeks. Ook te bestellen via deverrassing@xs4all.nl

Wie belangstelling heeft voor het werk van Gert kan contact opnemen met
deverrassing@xs4all.nl
keramischatelier@zonnet.nl